PENGENALAN
Sijil Modular
Kebangsaan (SMK) Masakan Barat adalah sebahagian daripada program di dalam
Pakej Program Bidang Latihan Kulinari. Lain-lain program SMK di dalam pakej
program ini adalah seperti berikut:
SIJIL MODULAR KEBANGSAAN (SMK)
|
TEMPOH PENGAJIAN
|
HURAIAN
|
Masakan
Barat
|
4 bulan
|
Peserta akan
didedahkan dengan teknik persediaan dan kemahiran memasak hidangan barat
bermula dariHidangan Sarapan Pagi, Hidangan Pembuka Selera, Hidangan Utama
dan Pencuci Mulut. Peserta akan lebih menguasai latihan Hands On melalui resepi- resepi dan teknik serta kaedah memasak
yang betul yang digunapakai secara standard
di industri.
|
Masakan
Malaysia
|
4 bulan
|
Peserta akan
didedahkan dengan kemahiran penyediaan hidangan masyarakat majmuk rakyat
Malaysia seperti hidangan masyarkat Melayu, Cina dan India termasuk hidangan
perayan. Makanan jualan jalanan (Hawkers
Food) juga akan didedahkan kepada para peserta.
|
Seni
Sajian Dapur Sejuk
|
4 bulan
|
Peserta akan
diberi latihan tentang penyediaan produk – produk yang disediakan di Cold Kitchen. Peserta akan juga
diperkenalkan kepada hidangan sejuk dan panas yang tergolong di dalam
hidangan pembuka selera. Teknik hiasan dan ukiran ais serta ukiran sayur
serta buah buahan juga akan dipelajari didalam sijil kursus ini di samping
teknik salutan gelatin dan persembahan hidangan bagi menepati kehendak semasa
di industri.
|
Masakan
Majlis Bankuasi
|
4 bulan
|
Peserta akan
dideahkan dengan tugasan atau kerja
berkumpulan bagi menyediakan hidangan secara pukal dari pelbagai variasi
hidangan berbentuk hidangan tradisi dan antarabangsa. Peserta akan didedahkan
dengan aktiviti katering luar bagi menambahkan kemahiran dan pengalaman
peserta.
|
Perkhidmatam
Pramusaji
|
3 bulan
|
Peserta akan
mempraktikkan kerja – kerja di dalam aspek operasi restoren yang menjurus
kepada tugasan perkhidmatan penyajian makanan dan minuman. Mengenalpasti
peralatan, menyediakan center – piece,
susunatur ruang penyajian dan mengenalpasti jenis perabot serta linen yang
bersesuaian.
|
Pastri
Dan Konfeksionari
|
3 bulan
|
Peserta akan
didedahkan dengan kemahiran di dalam penyediaan produk – produk pastri manis
dan pedas berdasarkan resepi – resepi yang telah ditetapkan termasuk
kemahiran penyediaan kuih muih tempatan. Teknik dan kemahiran yang akan
dipelajari merangkumi teknik tradisional dan teknik moden atau terkini di
dalam penyediaan produk selari dengan kehendak industri.
|
HASIL PEMBELAJARAN PROGRAM
- Menunjukkan kefahaman pengetahuan dan kemahiran di dalam bidang masakan barat;
- Melaksanakan tugasan breakfast dengan menggunakan peralatan-peralatan dengan betul dan selamat dan mempraktikkan kaedah, metodologi dan teknik dengan sesuai dan tertib bagi melaksanakan tugasan
- Melaksanakan tugasan starters dengan menggunakan peralatan-peralatan dengan betul dan selamat dan mempraktikkan kaedah, metodologi dan teknik dengan sesuai dan tertib bagi melaksanakan tugasan
- Melaksanakan tugasan hidangan utama dengan menggunakan peralatan-peralatan dengan betul dan selamat dan mempraktikkan kaedah, metodologi dan teknik dengan sesuai dan tertib bagi melaksanakan tugasan
- Melaksanakan tugasan dessert dengan menggunakan peralatan-peralatan dengan betul dan selamat dan mempraktikkan kaedah, metodologi dan teknik dengan sesuai dan tertib bagi melaksanakan tugasan
- Mengamalkan kemahiran mengumpul maklumat dan pembelajaran kendiri dan sepanjang hayat.
- Menunjukkan kerjasama dan kemahiran interpersonal dan sosial semasa merancang dan melaksanakan tugasan
ARENA PEMBELAJARAN
Arena Pembelajaran
(LA)
|
Aktiviti Pembelajaran dan Latihan
(LnP)
|
LA 01 : BREAKFAST
|
LnP 01.01
Laksanakan Hidangan Continental
Breakfast
LnP 01.02
Laksanakan Hidangan American Breakfast
|
LA 02 : STARTERS
|
LnP 02.01 Laksanakan
Hidangan Sup
LnP 02.02
Laksanakan Hidangan Starter Hors
D’Ouevres Panas
LnP 02.03
Laksanakan Hidangan Starter Hors
D’Ouevres Sejuk
LnP 02.04
Laksanakan Hidangan Appetizer Panas
LnP 02.05
Laksanakan Hidangan Appetizer Sejuk
|
LA 03 : HIDANGAN UTAMA
|
LnP 03.01
Lasanakan Masakan Sos dan Agen Pemekat
LnP 03.02
Lasanakan Hidangan Utama Berasaskan Meat
LnP 03.03
Lasanakan Hidangan Utama Berasaskan Poultry
LnP 03.04
Lasanakan Hidangan Utama Berasaskan Fish
& Seafood
|
LA 04 : DESSERT
|
LnP 04.01
Laksanakan Hidangan Dessert
|
No comments:
Post a Comment