DO's & DONT's



 

Elakkan perkara seperti di dalam gambar-gambar di atas.

Meja kerja hendaklah sentiasa kemas dan teratur. Kebersihan merupakan aspek penting yang utama di dalam penyediaan makanan. 



Elakkan perkara seperti gambar di atas.

Bahan-bahan makanan hedaklah diletakkan di dalam bekas yang berasingan.

Jangan meletakkan bahan makanan yang telah dimasak bersama-sama dengan bahan yang belum dimasak supaya pencemaran silang dapat dielakkan. 



Elakkan perkara seperti di dalam gambar-gambar di atas.

Pastikan sinki sentiasa bersih dan tiada sebarang kekotoran atau peralatan yang belum dibasuh ditinggalkan di dalam sinki tersebut.

  

Elakkan perkara seperti gambar di atas.

Setiap pelajar hendaklah berpakaian lengkap semasa berada di dalam bengkel (kitchen). Pastikan sentiasa memakai penutup kepala bagi mengelakkan rambut atau benda asing terjatuh ke dalam makanan.






No comments: