Telur
banyak digunakan di dalam menyediakan hidangan makanan. Selain dari menjadi
bahan utama di dalam sesuatu resepi, telur juga berfungsi sebagai agen pemekat,
emulsifying agent dan lain-lain.
Hidangan telur banyak disajikan di dalam American
Breakfast seperti boiled egg, poached egg, scrambled egg dan omelet.
SAIZ
|
BERAT
|
Jumbo
|
70 gm
|
Extra Large
|
63 gm
|
Large
|
56 gm
|
Medium
|
49 gm
|
Small
|
42 gm
|
Peewee
| 35 gm |
PEMILIHAN TELUR
- Pilih telur yang baru
- Kulit telur yang bersih, bentuk yang elok
dan kesat
- Telur yang baru adalah berat manakala
telur lama ringan kerana kehilangan cecair akibat sejatan
- Apabila dihala ke cahaya yang terang,
telur baru akan kelihatan bersih di dalamnya dan telur lama akan kelihatan
tompok hitam
- Telur tidak berkocak apabila digoncang
PENYIMPANAN TELUR
- Simpan di dalam peti sejuk dingin
(chiller) pada suhu 2°
- Hendaklah diasingkan telur lama dan baru bagi
menjaga kualiti dari segi rasa dan bau
- Jangan menyimpan pada suhu bilik kerana
cecair akan berkurangan akibat sejatan
- Telur hendaklah digunakan di dalam tempoh seminggu daripada tarikh pembelian
No comments:
Post a Comment