Tepung gandum 250 gm
Serbuk penaik 1 sudu besar
Susu tepung ½
sudu besar
Nutmeg powder ½ sudu teh
Bahan B
Garam ½ sudu teh
Gula 40
gm
Bahan C
Mentega 45 gm
Bahan D
Susu segar 150 ml
Kismis 90
gm
Kaedah Penyediaan
- Ayak bahan A dan campur bahan B sehingga sebati.
- Campurkan bahan C dan dan gunakan kaedah Rub in Method. Masukkan pula bahan D dan uli hingga menjadi doh.
- Rehatkan doh hingga ia naik selama lebih kurang 15 minit dan canaikan doh menjadi setebal 20 mm.
- Gunakan acuan untuk memotong doh menjadi bentuk bulat (anggaran jejari 2 inci)
- Susun di atas dulang pembakar yang telah digris.
- Sapu dengan telur di bahagian atas scones dan bakar pada suhu 200 °c selama
15 hingga 20 minit.
No comments:
Post a Comment