SCONES


Tepung gandum                                250 gm
Serbuk penaik                                  1 sudu besar
Susu tepung                                      ½  sudu besar
Nutmeg powder                               ½  sudu teh

Bahan B

Garam                                               ½ sudu teh
Gula                                                  40 gm

Bahan C

Mentega                                            45 gm

Bahan D

Susu segar                                         150 ml
Kismis                                                90 gm

Kaedah Penyediaan

  1. Ayak bahan A  dan campur bahan B sehingga sebati.
  2. Campurkan bahan C dan dan gunakan kaedah Rub in Method. Masukkan pula bahan D dan uli hingga menjadi doh.
  3. Rehatkan doh hingga ia naik selama lebih kurang 15 minit dan canaikan doh menjadi setebal 20 mm.
  4. Gunakan acuan untuk memotong doh menjadi bentuk bulat (anggaran jejari 2 inci)
  5. Susun di atas dulang pembakar yang telah digris.
  6. Sapu dengan telur di bahagian atas scones dan bakar pada suhu 200 °c selama 15 hingga 20 minit.

No comments: