Bahan-bahan
Romaine lettuce ( torn into bite saze ) 100gm
Crouton 10gm
Grated parmesan cheese 5gm
Ceasar Dressing
Egg yolk 2nos
Oil 125ml
Lemon juice 1tbsp
Salt & Pepper to taste
Anchovy fillet ( chopped ) 1 nos
Garlic ( crushed & fine chopped ) 2 nos
Cara Penyediaan
- Basuh dan rendamkan romaine lettuce dalam air sejuk.
- Sejat dan tuutp dengan kain lembap simpan dalam chiler.
- Keluarkan bila perlu.
- Untuk crouton; Potong roti kepada saiz dadu kemudian masukkan kedalam oven selama 10 minit sehingga warna roti bertukar kepada keperangan.
- Masukkan anchovy fillet yang telah di chopped bersama dengan garlic ke dalam bowl kacau sehingga sebati.
- Koyakkan romaine lettuce kepada saiz kecil kemudian masukkan crouton dan gaulkan bersama Caesar dressing.
- Taburkan Parmesan cheese diatas salad.
- Siap untuk dihidang.
Ceasar Dressing
- Masukkan egg yolk ke dalam bowl, kacau menggunakan wire whisk sehingga sebati.
- Kemudian masukkan sedikit demi sedikit oil ke dalam bowl.
- Masukkan lemon juice dan perasakan dengan salt & pepper.
No comments:
Post a Comment