CHOCOLATE CHIP MUFFIN




CHOCOLATE CHIP MUFFIN

Bahan-bahan
400 gm mentega
330 gm gula kastor
400 gm tepung gandum
100 gm serbuk koko                         
4 camca teh baking powder                                                       
8 biji telur
100 ml susu cair IDEAL
4 camca teh esen vanila
100 gm chocolate chip
100 gm badam ( dibakar sebentar )
* tabur chocolate chip & kepingan badam atas muffin sebelum dibakar
* tepung gandum, serbuk koko dan baking powder ayak bersama
  
Cara Penyediaan
  1. Putar mentega, gula kastor hingga kembang dan menjadi putih.
  2. Masukkan telur satu persatu sehingga habis. Masukkan esen vanilla.
  3. Masukkan tepung gandum, serbuk koko yang telah di ayak bersama baking powder tadi, sedikit demi sedikit sehingga habis. Masukkan susu UHT.
  4. Masukkan 2/3 penuh adunan ke dalam paper cup muffin, tabur chocolate chip dan badam atasnya.
  5. Bakar di dalam ketuhar suhu 1800 C selama 20 minit.

MUFFIN OREN

Bahan-bahan
600 gm tepung gandum
15 gm baking powder                        
½ camt  soda bikarbonat
370 gm gula kastor
250 gm mentega
7 biji telur
1 camca teh esen vanila
250 gm plain yoghurt Dutch Lady
100 ml Peel fresh orange Marigold
130 ml Sunquick perisa oren
10 ml Sunkist flavor / perasa Sunkist
1 biji kulit oren Sunkist yang diparut
200 gm chocolate chips

 * tepung gandum, serbuk koko dan baking powder ayak bersama

Cara Penyediaan
1.     Gunakan paddle, putar mentega dan gula kastor sehingga menjadi kembang.
2.     Masukkan telur sebiji demi sebiji, masukkan esen vanila.
3.     Masukkan tepung gandum yang telah diayak tadi, sedikit demi sedikit sehingga semua tepung habis.
4.     Masukkan plain yoghurt, fresh orange, Sunquick perisa oren dan Sunkist flavor  ke dalam adunan.
5.     Masukkan kulit oren Sunkist yang telah diparut tadi.
6.     Keluarkan adunan muffin dari mangkuk adunan tadi, gaul rata dengan chocolate chips hingga sekata.
7.     Masukkan adunan tadi ke dalam paper cup muffin, 2/3 penuh.
8.     Bakar pada suhu 1800 C selama 20-25 minit.


 MUFFIN PISANG
  
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum ( digoreng sebentar sehingga sedikit keperangan )
2 cawan pisang emas ( dilecek hingga hancur )
1 ½ cawan minyak jagung atau minyak kacang tanah
1 ½ cawan gula kastor
2 camca teh soda bikarbonat
5 biji telur
1 camca teh perasa pisang (Banana flavour)

Cara Penyediaan
  1. Gunakan whisk, putarkan minyak dengan gula kastor hingga hancur semua gula tersebut.
  2. Masukkan telur sebiji demi sebiji, adun sebati.
  3. Goreng tepung gandum hingga sedikit keperangan dan ayak dengan soda bikarbonat ( sejukkan tepung terlebih dahulu sebelum diayak dengan soda bikarbonat ).
  4. Masukkan tepung tadi, sedikit demi sedikit, adun hingga sebati.
  5. Akhir sekali, masukkan esen pisang dan pisang yang telah dilecek ke dalam adunan tersebut. Adun sebati.
  6. Masukkan 2/3 penuh adunan ke dalam acuan muffin .
  7. Bakar ke dalam acuan muffin yang di alas dengan paper cup muffin selama 30 minit pada suhu 1800C

MUFFIN PANDAN
 
Bahan-bahan
500 gm mentega
460 gm gula kastor
460 gm tepung naik sendiri- diayak
10 biji kuning telur
10 biji putih telur
2 camca teh esen vanila
2 camca besar pes pandan (daun pandan dikisar dengan sedikit air)
Sedikit pewarna hijau
*Ceri hijau dibelah 2- untuk hiasan

Cara Penyediaan
  1. Gunakan whisk, putar putih telur hingga putih dan kembang dalam mixing bowl yang berasingan.
  2. Putar mentega dan gula kastor hingga kembang.
  3. Masukkan kuning telur, putar lagi sehingga kembang.
  4. Masukkan sedikit demi sedikit tepung naik sendiri yang telah diayak tadi,  ke dalam adunan. Masukkan pes pandan, sedikit pewarna hijau dan esen vanila.
  5. Akhir sekali, masukkan adunan putih telur yang dipukul tadi ke dalam adunan, putar perlahan-lahan.
  6. Masukkan 2/3 penuh adunan ke dalam paper cup muffin, letakkan potongan ceri hijau atas muffin.
  7. Bakar selama 20 minit pada suhu 1800 C.

No comments: