Bahan-bahan
400 gm mentega
330 gm gula kastor
400
gm tepung gandum
100
gm serbuk koko
4
camca teh baking powder
8
biji telur
100
ml susu cair IDEAL
4 camca teh esen vanila
100 gm chocolate chip
100 gm badam ( dibakar sebentar )
* tabur chocolate chip &
kepingan badam atas muffin sebelum dibakar
* tepung gandum, serbuk koko dan baking powder ayak bersama
Cara Penyediaan
- Putar mentega, gula kastor hingga kembang dan menjadi putih.
- Masukkan telur satu persatu sehingga habis. Masukkan esen vanilla.
- Masukkan tepung gandum, serbuk koko yang telah di ayak bersama baking powder tadi, sedikit demi sedikit sehingga habis. Masukkan susu UHT.
- Masukkan 2/3 penuh adunan ke dalam paper cup muffin, tabur chocolate chip dan badam atasnya.
- Bakar di dalam ketuhar suhu 1800 C selama 20 minit.
MUFFIN OREN
Bahan-bahan
15
gm baking powder
½
camt soda bikarbonat
370
gm gula kastor
250 gm mentega
7 biji telur
1 camca teh esen vanila
250
gm plain yoghurt Dutch Lady
100
ml Peel fresh orange Marigold
130
ml Sunquick perisa oren
10
ml Sunkist flavor / perasa Sunkist
1
biji kulit oren Sunkist yang diparut
200
gm chocolate chips
* tepung gandum, serbuk koko dan baking powder ayak bersama
Cara Penyediaan
1.
Gunakan paddle, putar mentega dan gula kastor sehingga
menjadi kembang.
2.
Masukkan telur sebiji demi sebiji, masukkan esen vanila.
3.
Masukkan tepung gandum yang telah diayak tadi, sedikit
demi sedikit sehingga semua tepung habis.
4.
Masukkan
plain yoghurt, fresh orange, Sunquick perisa oren dan Sunkist flavor ke dalam adunan.
5.
Masukkan
kulit oren Sunkist yang telah diparut tadi.
6.
Keluarkan adunan muffin dari mangkuk adunan tadi, gaul
rata dengan chocolate chips hingga sekata.
7.
Masukkan
adunan tadi ke dalam paper cup muffin,
2/3 penuh.
8.
Bakar pada suhu 1800 C selama 20-25 minit.
MUFFIN PISANG
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum ( digoreng sebentar sehingga sedikit keperangan )
2 cawan pisang emas ( dilecek hingga
hancur )
1 ½ cawan minyak jagung atau minyak kacang
tanah
1 ½ cawan gula kastor
2 camca teh soda bikarbonat
5 biji telur
1 camca teh perasa pisang (Banana flavour)
Cara Penyediaan
- Gunakan whisk, putarkan minyak dengan gula kastor hingga hancur semua gula tersebut.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji, adun sebati.
- Goreng tepung gandum hingga sedikit keperangan dan ayak dengan soda bikarbonat ( sejukkan tepung terlebih dahulu sebelum diayak dengan soda bikarbonat ).
- Masukkan tepung tadi, sedikit demi sedikit, adun hingga sebati.
- Akhir sekali, masukkan esen pisang dan pisang yang telah dilecek ke dalam adunan tersebut. Adun sebati.
- Masukkan 2/3 penuh adunan ke dalam acuan muffin .
- Bakar ke dalam acuan muffin yang di alas dengan paper cup muffin selama 30 minit pada suhu 1800C
MUFFIN PANDAN
Bahan-bahan
500 gm mentega
460 gm gula kastor
460 gm tepung naik sendiri- diayak
10 biji kuning telur
10 biji putih telur
2 camca teh esen vanila
2 camca besar pes pandan (daun pandan dikisar dengan
sedikit air)
Sedikit pewarna hijau
*Ceri hijau dibelah 2- untuk hiasan
Cara Penyediaan
- Gunakan whisk, putar putih telur hingga putih dan kembang dalam mixing bowl yang berasingan.
- Putar mentega dan gula kastor hingga kembang.
- Masukkan kuning telur, putar lagi sehingga kembang.
- Masukkan sedikit demi sedikit tepung naik sendiri yang telah diayak tadi, ke dalam adunan. Masukkan pes pandan, sedikit pewarna hijau dan esen vanila.
- Akhir sekali, masukkan adunan putih telur yang dipukul tadi ke dalam adunan, putar perlahan-lahan.
- Masukkan 2/3 penuh adunan ke dalam paper cup muffin, letakkan potongan ceri hijau atas muffin.
- Bakar selama 20 minit pada suhu 1800 C.
No comments:
Post a Comment