CRAB AU GRATIN



Bahan-bahan

Isi Ketam                                               200 gm
Jejari Ketam                                            50gm
Tepung                                                   3 tbsp
Susu                                                       2 tbsp
Krim                                                      2 tbsp
Cendawan butang (cincang) 4 nos
Bawang (cincang)                                  ½ nos
Bawang putih (cincang)                           1 nos
Jus Lemon                                              1 tbsp
Serbuk Roti                                            3 tbsp
Keju Cheddar                                        3 tbsp
Garam                                                    secubit
Lada sulah                                              secubit

Cara Penyediaan
  1. Asingkan cengkerang ketam dari isinya kemudian basuh sehingga bersih.
  2. Bakar cengkerang selama 5 minit pada suhu 180 ℃ ( sehingga menjadi warna merah )
  3. Jejari Ketam potong dadu. 
  4. Masukkan isi ketam, jejari ketam, tepung, susu dan krim ke dalam food processor. Kisar sampai lumat.
  5. Saute bawang, bawang putih, jejari ketam dan cendawan butang sehingga naik bau. 
  6. Perasakan dengan garam dan lada sulah. Masukkan sedikit perahan jus lemon.
  7. Masak sehingga separuh masak.
  8. Masukkan inti tadi kedalam cengkerang dan taburkan serbuk roti dan keju.
  9. Bakar dalam oven pada suhu 180 ℃ selama 5 – 8 minit.
  10. Untuk hiasan letak sedikit ketulan mentega, parmesan parut , serbuk paprika dan parsley cincang di atas isi ketam.



No comments: