CRUSTED CHICKEN BREAST WITH BLACKPEPPER SAUCE




CRUSTED CHICKEN BREAST 

Bahan-bahan

Dada Ayam                               2 nos
Rumpai laut                                2 keping
Lobak merah                             1 btng
Mustard                                   2 tbsp
Bacon                                      2 keping
Saderi                                       1 btng
Serbuk Roti                               1 tbsp
Kacang Pistachio                       200 gm
Bawang Putih                            1 ulas
Parsley                                     10gm
Keju Parmesan                         10gm
Serbuk lada hitam                     1 tsp
Serbuk Paprika                       1 tsp
Garam                                      Secubit

Cara Penyediaan 
  1. Basuh ayam sehingga bersih, kemudian buangkan tulang mengguna teknik deboning. Perasakan dengan garam dan serbuk lada hitam.
  2. Saderi dan lobak merah kupas kulit. Potong nipis mengguna mandoline sehingga menjad kepingan nipis.
  3. Potong rumpai laut 3½ inci. Rendam seaweed ke dalam air selama beberapa saat.
  4. Goreng bacon mengguna minyak yang sedikit.
  5. Belah dada ayam kepada dua bahagian kemudian letak lumpai laut, beef bacon, kepingan potongan lobak merah dan saderi.
  6. Gulung dada ayam dan ikat menggunakan butcher string. Kemudian perasakan dengan garam, serbuk lada hitam, paprika dan sedikit minyak. Perapkan selama 30 minit.
  7. Pistachio, serbuk lada hitam, keju parmesan, bawang putih, serbuk roti dan  parsley kisar dalam food processor.
  8. Sear untuk menyelakkan daripada jus ayam keluar semasa roasting nanti.
  9. Sapukan mustard pada ayam yang telah di sear tadi. Kemudian gaulkan dada ayam dengan bahan-bahan yang telah di kisar tadi.
  10. Bakar pada suhu 180 ℃ selama 20 – 30 minit.

BLACKPEPPER SAUCE 

Resepi Blackpepper Sauce disini


No comments: