CRUSTED CHICKEN BREAST
Bahan-bahan
Dada Ayam 2 nos
Rumpai laut 2 keping
Lobak merah 1 btng
Mustard 2 tbsp
Bacon 2 keping
Saderi 1 btng
Serbuk Roti 1 tbsp
Kacang Pistachio 200 gm
Bawang Putih 1 ulas
Parsley 10gm
Keju Parmesan 10gm
Serbuk lada hitam 1 tsp
Serbuk Paprika 1 tsp
Garam Secubit
Garam Secubit
Cara Penyediaan
- Basuh ayam sehingga bersih, kemudian buangkan tulang mengguna teknik deboning. Perasakan dengan garam dan serbuk lada hitam.
- Saderi dan lobak merah kupas kulit. Potong nipis mengguna mandoline sehingga menjad kepingan nipis.
- Potong rumpai laut 3½ inci. Rendam seaweed ke dalam air selama beberapa saat.
- Goreng bacon mengguna minyak yang sedikit.
- Belah dada ayam kepada dua bahagian kemudian letak lumpai laut, beef bacon, kepingan potongan lobak merah dan saderi.
- Gulung dada ayam dan ikat menggunakan butcher string. Kemudian perasakan dengan garam, serbuk lada hitam, paprika dan sedikit minyak. Perapkan selama 30 minit.
- Pistachio, serbuk lada hitam, keju parmesan, bawang putih, serbuk roti dan parsley kisar dalam food processor.
- Sear untuk menyelakkan daripada jus ayam keluar semasa roasting nanti.
- Sapukan mustard pada ayam yang telah di sear tadi. Kemudian gaulkan dada ayam dengan bahan-bahan yang telah di kisar tadi.
- Bakar pada suhu 180 ℃ selama 20 – 30 minit.
BLACKPEPPER SAUCE
Resepi Blackpepper Sauce disini
No comments:
Post a Comment