PRAWN BISQUE



Bahan-bahan

Kulit udang                               200 gm
Udang (isi)                                150 gm
Mentega                                   15 gm
Bawang (cincang kasar)            30 gm
Mirepoix                                 100 gm
Tomato puri                             30 gm
Stok/Air                                 1.5 liter
Krim                                      1 tbsp
Garam dan Lada Sulah secubit

Cara Penyediaan
  1. Dalam soup pot, panaskan minyak/mentega.
  2. Saute kulit udang, bawang dan mirepoix sehingga naik bau.
  3. Masukkan tomato puri dan stok dan reneh sehingga sayur separa masak. Mereneh untuk 20 minit. Skim the scum.
  4. Alihkan daripada api, tapis dengan chinois.
  5. Kisar dengan food processor sehingga hancur. 
  6. Masukkan bahan kisaran ke dalam soup pot kembali dan masak dengan lebihan air tapisan tadi. 
  7. Masukkan udang, krim dan perasakan. Mereneh untuk 30 minit. 

*hidang setiap mangkuk sup dengan crouton dan beberapa udang.

No comments: