Kulit udang 200 gm
Udang (isi) 150 gm
Mentega 15 gm
Bawang (cincang kasar) 30 gm
Mirepoix 100 gm
Tomato puri 30 gm
Stok/Air 1.5 liter
Krim 1 tbsp
Garam dan Lada Sulah secubit
Cara Penyediaan
- Dalam soup pot, panaskan minyak/mentega.
- Saute kulit udang, bawang dan mirepoix sehingga naik bau.
- Masukkan tomato puri dan stok dan reneh sehingga sayur separa masak. Mereneh untuk 20 minit. Skim the scum.
- Alihkan daripada api, tapis dengan chinois.
- Kisar dengan food processor sehingga hancur.
- Masukkan bahan kisaran ke dalam soup pot kembali dan masak dengan lebihan air tapisan tadi.
- Masukkan udang, krim dan perasakan. Mereneh untuk 30 minit.
*hidang setiap mangkuk sup dengan crouton dan beberapa udang.
No comments:
Post a Comment